Prebijanje duga doprinos borbi sa nelikvidnošću

Bez autora
Oct 15 2015

Sprovođenjem prve obavezne multilateralne kompenzacije u RS, koja je zakazana za 30. oktobar, dug će sigurno biti smanjen, ali nelikvidnost, koja je izražena i u privatnom i u javnom sektoru, ne može biti potpuno riješena, ocijenio je juče direktor Banjalučke berze Milan Božić. On je na seminaru "Sprovođenje obavezne multilateralne kompenzacije" istakao da sve firme koje imaju neizmirene obaveze koje su dospjele za plaćanje do 30. septembra ove godine po zakonu moraju da učestvuju u kompenzaciji, dok oni koji nemaju neizmirene obaveze mogu da učestvuju da bi mogli da naplate svoja potraživanja.

Sprovođenjem prve obavezne multilateralne kompenzacije u RS, koja je zakazana za 30. oktobar, dug će sigurno biti smanjen, ali nelikvidnost, koja je izražena i u privatnom i u javnom sektoru, ne može biti potpuno riješena, ocijenio je juče direktor Banjalučke berze Milan Božić.

On je na seminaru "Sprovođenje obavezne multilateralne kompenzacije" istakao da sve firme koje imaju neizmirene obaveze koje su dospjele za plaćanje do 30. septembra ove godine po zakonu moraju da učestvuju u kompenzaciji, dok oni koji nemaju neizmirene obaveze mogu da učestvuju da bi mogli da naplate svoja potraživanja.

- Teško je procijeniti koliko će dugova biti kompenzovano, ali sigurno je da ovim ne može biti potpuno riješen problem nelikvidnosti - naglasio je Božić i istakao da je kompenzacija prilika i da republički i opštinski budžeti ostvare dodatne prihode.

Seminar je bio posvećen predstavnicima opština i komunalnih preduzeća čiji su one osnivači. Predstavnik "Vodovoda" iz Bratunca Milan Samouković istakao je da je kompenzacija jedina mogućnost da određene dugove koliko-toliko svedu na razuman nivo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik